h1

Oikeus voitti!

marraskuu 28, 2007

Reilu vuosi sitten minä ja moni ystäväni oli seuraamassa Smash Asem! -mielenosoitusta Kiasman edustalla. Poliisi saartoi meidät ja piti sumpussa monta tuntia. Oli kylmä ja nälkä ja jano ja pelotti. Jotkut loukkaantuivat piripäisten pullonheittelijöiden ja mellakkapoliisien välissä. Moni pidätettiin ilman syytä. Matti Vanhanen kiitteli poliisin toimia.

Monet kirjoittivat kokemuksistaan lehtiin. Minua haastateltiin Turun Sanomiin, ja myöhemmin jouduin vielä kirjoittamaan sinne mielipidekirjoituksenkin asiasta vastineena Ville Itälän älynväläyksiin.

Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedin selvitys poliisin toiminnasta on tänään valmistunut. Lindstedt tuomitsee poliisin ylilyönnit ja ihmettelee ihmisoikeuksien perään:

”Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt katsoo kiinniottojen antavan eniten aihetta arvosteluun. Kahdessa tapauksessa hän antaa huomautuksen ylikonstaapelille ja poliisilaitokselle perusteettomasta kiinniotosta. Myös kiinniotettujen kohtelussa oli puutteita.

Lindstedt katsoo, että poliisi oli myös painottanut huomattavan paljon toiminnan tehokkuutta, jolloin paikalla olleiden henkilökohtaiselle vapaudelle annettiin osin varsin kevyt painoarvo. Perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta tällainen tulkinnallinen yksipuolisuus on ongelmallista.”

Myönnän, että yllätyin tästä päätöksesetä, mutta erittäin positiivisesti. Oikeudenmukaisuus ei ole kadonnut maailmasta. Muistan, että usko järjestelmään alkoi olla koetuksella kun rivi toisensa jälkeen samannäköisiä jouha-miehiä huusi tuuleen absurdeja määräyksiä.

”Esimerkiksi lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (vihr) ja vasemmistonuoret toivoivat virkavallan toimien selvittämistä. Ne, jotka tätä vaativat, näyttävät tulevan vihreiden ja vasemmiston leireistä. Muut näyttävät suhtautuvan asiaan poliisin kannalta ymmärtäväisemmin.” – Ville Itälä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: