h1

Taideyliopisto tulee!

27 tammikuun, 2008

Olen ollut tämän vuoden alusta Elokuva- ja lavastustaiteen osaston opiskelijajärjestön puheenjohtaja. Pääpyrkimykseni, kuten edeltäjänikin, on ollut irrottaa osastomme innovaatioyliopistoon rysähtävästä Taikista ja liittyä yhteen Teakin kanssa. Ajatus on ollut, että Taideteollisen taideaineista, Teakista ja ehkä myös Sibelius- ja Kuvataideakatemiasta voisi yhdistää innovaatioyliopiston rinnalle taideyliopiston. Ehkä samaan syssyyn voisi korjata myös korkeakoulutasoisen kirjalijakoulutuksen puutteen.

Asiaa on tietenkin mutkistanut mm. opetusministeriö ja koulumme rehtori, jotka ovat olleet sitä mieltä, että Taikkia ei tulla pilkkomaan ja vaikka tultaisiinkin, niin mitään taideyliopistoa ei missään tapauksessa tule. Olin siis valmistautunut ns. potkimaan tutkainta vastaan.

Sitä suurempi olikin yllätykseni ja iloni, kun Helsingin Sanomissa oli tänään otsikko: Sarkomaa: Taideyliopisto perustetaan.

”Teatterikorkeakoulun, Kuvataideakatemian ja Tampereen yliopiston näyttelijäkoulutus yhdistetään 2010 taideyliopistoksi. Myöhemmin pohditaan, tuleeko myös Sibelius-Akatemia mukaan uuteen taiteen huippuyliopistoon.”

[…]

”Sarkomaan mukaan Taideteollinen korkeakoulu (Taik) on yhä menossa kokonaisuudessaan mukaan innovaatioyliopistoon Teknillisen korkeakoulun ja Helsingin kauppakorkeakoulun kanssa, vaikka esimerkiksi elokuvataiteen laitokselta on jo ehditty hakea ”turvapaikkaa” Teatterikorkeakoulusta.”

Jopas on. En osaa suhtautua noihin pelotteluihin Taikin pilkkomisen mahdottomuudesta kovin vakavasti, kun vielä eilen julkinen käsitys oli, että mitään Taideyliopistoa ei tule ylipäätäänkään.

Melko mukavaa kerrankin tehdä kulttuuri- ja opiskelijapolitiikkaa niin, että asiat menevät juuri siihen suuntaan kuin haluaa!

3 kommenttia

 1. Miksi taideyliopistojen yhdistäminen auttaisi näitä tekemään tehtäviään tehokkaammin? Miksi diversiteetin ja itsenäisyyden väheneminen tukisi taiteilijakoulutusta, taiteenharjoittamista ja taitellista tutkimusta?

  Ymmärrän että elokuvalinjalla on kiire pois innovaatioyliopistosta. Mutta miten tuo kiire liittyy siihen, että kuvataideakatemia ja sibis pitäisi liimata teakkiin? Oikein tamperelaisetkin pitäisi vetää samaan sotkuun, koska on, öö, helpompaa, että opiskelijat voivat öö suorittaa opintojaan 200 kilometrin päässä?

  Yhdistäminen johtaa vain siihen, että yksi taideänkyrä saa ylivallan koko alalla: Sitten on pelkkää Turkkaa tai mitälieneekään koko maa täynnä.

  Ja ei: Kirjailijakoulutukseen ei tule taivaasta rahaa siksi, että valtio ”säästää” ”hallintokuluissa”. Usko hyvällä.

  – Markus


 2. Mun päätavoitteeni on, että yliopistouudistukset tehtäisiin miettimällä ensisijaisesti opiskelun ja tutkimuksen sisältöä. Tästä seuraa se, että elokuvakoulutusta ei pidä laittaa invayo:oon, ja että JOS sille on pakko löytää ulkopuolinen kumppani, Teak on paras vaihtoehto.

  Tästä seuraa toki myös se, että Kuvaa, Nätyä ja Sibaa ei pidä liittää samaan jengiin, mikäli siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Ainakin Kuvan ja Siban reksien sekä Nätyn about kaikkien ihmisten mukaan siitä olisi pelkkää haittaa.

  MUTTA! Se, että yhtäkkiä monoliittisen innovaatioyliopiston rinnalle tulee kaikkien aikaisempien vakuutteluiden vastaisesti mahdollisuus jostain muusta, on mielestäni kuitenkin positiivinen käänne, sillä se osoittaa, että taistelua ei ole hävitty eikä ehkä vielä edes käyty.


 3. Jos lähdetään siitä, että taideyliopistot eivät voi säilyä itsenäisinä, on kieltämättä järkevää puolustaa taideyliopiston luomista, tai ainakin vastustaa innovaatioyliopistoon liittämistä.

  Siis, JOS taideyliopistot eivät voi säilyä itsenäisinä. Iso jos.

  (Lavastajat ja näyttelijät voisivat löytää sen synergiansa ihan keskenään ilman valtavaa organisaatiouudistusta.)

  – MarkusVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: