h1

Motherland 25.-27.4.2008

28 huhtikuun, 2008

Terveisiä Neuvostoliitosta!

Vuoden 1964 Tynkä-Neuvostoliitto oli pulassa, sillä natsit olivat rökittäneet sen pahasti suuressa isänmaallisessa sodassa ja viimeinen toivo oli salamyhkäinen sotilaskoulutusleiri Anastasia. Kyseessä oli Motherland-larppi, joka pelattiin viime viikonloppuna Roskildessa.

Toistaiseksi isot ja tärkeät pohjoismaiset larpit, joihin tulee jengiä joka puolelta, ovat olleet lähinnä ruotsalaisten ja hiukan norjalaisten heiniä. Tämä oli Tanskan ensimmäinen iso kansainvälinen proggis. Pelaajia oli paikallisten lisäksi ainakin Ruotsista, Suomesta, Saksasta ja Espanjasta.

Pelikielenä oli englanti tai ainakin huono englanti. Minä ja muutama muu olimme saaneet päähämme, että pelikielenä oli ”ingljanti vjinäläselä aksjentila” ja tämä puhetapa levisi pelissä hyvin nopeasti. Olin ajatellut, että hassu korostus etäännyttäisi hahmosta, mutta se yllättäen lisäsikin illuusiota. Ehkäpä neukkusotilaat ovatkin enemmän tuttuja Hollywoodista kuin itänaapurista.

Yllättävänä huomiona koin kuitenkin sen, että suhteessani Venäjään en suomalaisena selvästikään ollut pohjoismainen vaan itäeurooppalainen. Bongailin häiritseviä virheitä kaikkialla: isännimiä ei käytetty, Venäjän kansallisuuksien kirjo oli kadonnut täysin jne.

Olen käynyt Venäjällä kerran, joten oma tietoni on imeytynyt jonkinlaisen osmoosin kautta. Pelissä oli varmaan myös Venäjä-harrastajia, joille puutteellinen maailmailluusio oli tietysti vielä räikeämpi.

Itse peli oli kuitenkin varsin kelvollinen. Se oli tanskalaiseen tyyliin ”temppurata”, eli järjestettyä ohjelmaa piisasi ainakin meille parillekymmenelle sotilaalle. Kaikenlaisia fyysisiä ja henkisiä kokeita, ruokailuita, radiolähetyksiä, yhteislaulua, vodka-, tupakka- ja suklaa-annosten jakelua ja niin edelleen.

Tällaisissa peleissä kannattaa kohdella itseään päähenkilönä ja pyrkiä olemaan mahdollisimman lähellä kaikkea coolia ja jännittävää. Se kannatti nytkin ja pääsin ryömimään teollisuushallin alapuolella kulkevissa omituisissa tunneleissa, minulle povattiin kahdesti tarot-korteista ja lopulta sotilaskeskusta valvova komissaari hypnotisoi minut.

Hiljalleen paljastuva tarina oli kutakuinkin sellainen, että meidät 22 oli valittu pitkällisten testien tuloksina Anastasiaan ja ajatus oli, että meistä kolme valittaisiin huippusalaiselle tehtävälle Natsi-Saksaan salamurhaamaan Hitler hänen 75. syntymäpäivänään. Miksikö juuri meidät? Koska meissä virtasi ”todellisen Venäjän” eli prinsessa Anastasian veri, olimme siis Romanoveja. Ja meillä oli riittävästi kaikenlaisia psyykkisiä voimia ja kohtaloita ja tietysti ampumataitoa, jotta tehtävä voisi onnistua.

Hypnoosi oli muuten kiinnostava kokemus. Aikaisemmat hypnoosikokemukseni rajoittuvat siihen, että olen larpeissa itse hypnotisoinut, mutta minua ei ole koskaan mesmeroitu ingame eikä offgame. Siis Mike eläytyy olevansa Fjodor, joka hypnotisoidaan matkaamaan alitajuntaansa, mutta Miken on yritettävä välttää täyttä hypnoosia, jotta voi keksiä Fjodorin alitajunnasta löytyviä asioita ilman, että miettii omaa lapsuuttaan tai minuuttaan. Jonkinlaisen varjon hypnogogisesta tilasta silti uskon kokeneeni näinkin. Kiinnostavaa.

Kylmässä teollisuushallissa hengitetyt homeet, asbestikaasut ja erityisesti hirvittävät määrät betonipölyä osoittivat mieltään sunnuntaina hirveänä päänsärkynä ja nyt maanantaina pienenä flunssana. Mutta kyllä kannatti.

Rodina! Partija! Lenina!

One comment

  1. Lukuunottamatta tuota poninhäntää, näytät ihan ansiokkaasti venäläiseltä sotilaalta 🙂Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: