h1

Puheeni miekkarissa

23 toukokuun, 2008

Taistelut on nyt käyty ja mielenosoitukset järjestetty. Tässä mielenosoituksen alussa pitämäni puhe:

MIKE POHJOLAN PUHE MIELENOSOITUKSESSA
23.5.2008 klo 12 Eduskuntatalolla

Hyvät opiskelijatoverit, kansanedustajat, taiteiden ja tieteiden edustajat sekä huolestuneet kansalaiset. Olemme täällä tänään, koska vastustamme hallituksen tuhoavaa ja suunnittelematonta yliopistouudistusta. Olemme täällä tänään, koska puolustamme sivistysyliopistoa.

Meille sivistys, taide, tiede ja kulttuuri ovat tärkeitä asioita. Suomalainen peruskoulutus ja vahvat sivistysyliopistot ovat luoneet lähes kaiken sen, mikä kansallisessa kulttuurissamme ja lähihistoriassamme on hyvää ja arvostettua. Suomalainen tiede ja taide, koko kulttuurimme, on rakentunut tämän pohjan varaan.

Ilman sivistystä painottavaa koulutuspolitiikkaa meillä ei olisi Väinö Linnaa tai Tove Janssonia, ei Jean Sibeliusta tai Alvar Aaltoa, ei Linus Torvaldsia tai Aki Kaurismäkeä, ei Minna Canthia tai Teräsbetonia. Nyt sivistysvaltio Suomi halutaan tuhota ja luoda tilalle tehokkuusvaltio Finland.

Hallitus hätiköi yliopistouudistusta, jota markkinoidaan tarpeella lisätä kansainvälistä kilpailukykyä, yliopistojen rahoitusta ja akateemista itsenäisyyttä. Käytännössä rahoitus ei valtaosalla yliopistoista lisäänny vaan vähenee, jo valmiiksi mainio kansainvälinen kilpailukyky rapistuu, eikä akateeminen itsenäisyys toteudu ainakaan uudistuksen lippulaivassa Innovaatioyliopistossa.

Todellisuudessa yliopistouudistuksessa luodaan säätiömuotoisia yliopistoja, tuhotaan korkeakouluverkko, avataan portti lukukausimaksuille ja kanavoidaan yliopistojen puutteellinen rahoitus Innovaatioyliopistona markkinoituun salamyhkäiseen riskihankkeeseen.

Yliopistojärjestelmä kaipaa uudistamista, mutta hallitus on hätiköimällä tuhoamassa sivistysvaltiomme peruspilarin. Emme voi hyväksyä sitä opiskelijoina, tieteen ja taiteen tekijöinä, emmekä Suomen kansalaisina. Yliopistouudistuksen pitäisi tapahtua suunnitelmallisesti ja sisältölähtöisesti.

INNOVAATIOYLIOPISTO

Meidän opinahjoamme, Taideteollista korkeakoulua, ollaan liittämässä yhteen Teknillisen korkeakoulun ja Helsingin kauppakorkeakoulun kanssa Innovaatioyliopistoksi. Juhlapuheissa julkilausuttuna pyrkimyksenä on, että eri tutkimusaloja törmäyttämällä syntyy uusia Nokioita joka niemeen ja lahdelmaan. Väistyvän rehtorimme maailmankuvassa kyseessä on jopa Suomen itsenäistymiskamppailun veroinen hanke.

Suunnitelmia on alettu toteuttaa ennen kuin niitä on edes tehty. Vasta nyt väkivaltaiset uudistajat yrittävät pumpata jotain sisältöä onttoihin kuoriin.

Me opiskelijat, joita nämä muutokset henkilökohtaisesti koskevat, olemme lukuvuoden aikana koettaneet selvittää osastomme johdolta, koulun hallinnolta, opetusministeriöltä ja Sailaksen raportista, mitä oikein on tapahtumassa. Tarjolla ei ole faktatietoja tai asiakirjoja, vaan asiaa taikauskoisesti puolustavien, mutta siihen vaikuttamattomien byrokraattien henkilökohtaisia vakuutuksia: ”Mikään ei muutu, paitsi että kaikki paranee.”

Hienoa, että byrokraattien usko itseensä on näin vahvaa, mutta se ei paljoa lämmitä mahdollisesti tuottamattomina lakkautettavien koulutusohjelmien opiskelijoita. Eräs suomalainen menestysbrändi syntyi, kun Piirustuskoulussa, nykyisessa Kuvataideakatemiassa, opiskeleva nuori nainen piirteli tyhmiä peikkoja välitunnilla. Jos hän olisi opiskellut Innovaatioyliopistossa, Tove Jansson olisi erotettu kannattamattomana, eikä muumeja olisi koskaan syntynyt.

Huippuopiston miehet tuntuvat olevan varmoja siitä, että Taideteollista korkeakoulua ei missään nimessä voi jakaa. Tätä näkemystään innovaatiohankkeen isä Yrjö Sotamaa on julistanut koko Taikin yksimielisenä kantana, vaikka sen takana eivät ole sen enempää opiskelijat kuin henkilökuntakaan. Sotamaa saikin astua sivuun Taikin rehtorin virasta osoituksena opiskelijoiden ja henkilökunnan tyytymättömyydestä.

Olemme esittäneet pakkoliitoksen vaihtoehdoksi osaston yhdistymistä Teatterikorkeakoulun kanssa. Teakin ja ELOn opiskelijat ja henkilökunta ovat ajatuksen takana. Näin voisi uudistuksesta syntyä muutakin synergiaa ja luovuutta kuin teollisten suunnittelijoiden, insinöörien ja markkinoijien tuoteinnovaatiot.

Opetusministeriössä ja hallituksessa tiedetään kyllä jo pitkällisen valistustyömme myötä, että Taikissa on taideteollisten aineiden lisäksi taideaineita, joiden paikka ei todellakaan ole Innovaatioyliopistossa. Tästä huolimatta tätä ilmeistäkään muutosta ei kuitenkaan ole saatu läpi. Pelkkä päättäjien jääräpäisyys ei saa vaarantaa satojen ja tuhansien opiskelijoiden elämää, eikä suomalaisen taiteen tulevaisuutta.

VAATIMUKSET

Vaadimme, että päätöksissä otetaan huomioon myös opiskelun ja tutkimuksen sisältö. Silloin Taikin taideteolliset osastot ja laitokset yhdistettäisiin teollisuuteen ja taiteellisille aloille etsittäisiin kumppaneita muista taideyliopistoista. Silloin yksityisen pääoman haaliminen ei määrittäisi yliopistojen rahoitusta. Silloin kansakunnan yliopistoilla olisi muutakin arvoa kuin talouskasvun välitön nostaminen ja liukuhihnamaistereiden tuottaminen.

Kouluttautuminen on isänmaallista toimintaa yhteiskunnan parantamiseksi. Siitä ei tule rangaista, vaan sitä tulee tukea kaikin keinoin. Opiskelijat on nostettava köyhyysrajan yläpuolelle, eikä kenenkään saa vaatia elävän lainalla. Yliopistojen uusi palkkausjärjestelmä ja tulosvastuullisuus on lopetettava EU:n tasolla. Alueellisen tasa-arvon on toteuduttava yliopistojen välillä. Innovaatioyliopistohanke on laitettava jäihin.

Ja ennen kaikkea: Yliopistojen ja suomalaisen sivistyksen tulevaisuutta ei saa vaarantaa hätiköidyillä päätöksillä. Tähän mennessä muutoksia on pedattu suoltamalla innovaatiojargonina tunnetuksi tullutta suuruudenhullua sanahelinää, mutta toiminnan sisältö on jäänyt täysin hämäräksi.

Me mielenosoittajat haluamme elää sivistysvaltiossa, emme innovaatiotehtaassa. Teidän päättäjien on tehtävä se meille mahdolliseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: