h1

Paluu suomettumiseen

5 elokuun, 2008

Pietarin pääkonsuli Olli Perheentupa estää Sofi Oksasta esiintymästä Venäjällä! Oksanen on ollut  kutsuttuna Jokavuotuiseen suomalais-venäläiseen runoiltaan, mutta Pietarin pääkonsulaatti ilmoitti, että Oksanen on persona non grata.

Ilmeisesti Oksasen Neuvostoliiton Viron-miehitystä kritisoineet romaanit ja näytelmä ovat olleet jotenkin liikaa Perheentuvalle. Tuoreessa Puhdistus-romaanissa kerrotaan muun muassa miehittäjien virolaisnaisiin kohdistamasta seksuaalisesta väkivallasta.

Perheentupa on monikymmenvuotisen ulkoministeriöuransa aikana toiminut mm. Suomen ja Neuvostoliiton välisessä tieteellis-teknillisessä yhteistoimintakomiteassa apulaispääsihteerinä, joten ainakin suomettumisen edellytyksiä löytyy.

Tästä ei tietenkään konsulaatin mukaan ole kyse, vaan syy on muualla: ”Hän ei ole runoilija, se on runoilta, ja se on aina ollut runoilta.” Onpa todella uskottavaa! Hienoa kuulla, että Pietarin-konsulaatti näin tiukasti keskittyy valvomaan juuri sanataiteiden välisiä raja-aitoja.

Runoiltaa järjestää Suomen PENin puheenjohtaja Jukka Mallinen, jolta julkaistiin hiljattain erinomainen Venäjä-aiheinen esseekokoelma Varastettua ilmaa. Hän kertoo Hesarissa kuulleensa pääkonsulaatista, ettei Oksanen sovi tilaisuuteen, koska hänen tulonsa voisi aiheuttaa Venäjällä levottomuutta.

Hienoa, että pääkonsuli pitää sananvapauden ja demokratian periaatteista kiinni, eikä suinkaan esimerkiksi kumartele itään ja pyllistä kotimaahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: