h1

Talvisirkuksen ensi-ilta

9 marraskuun, 2008

talvisirkus_valo001Talvisirkus Valon ensi-ilta ja ensi-iltabileet oli torstaina. Aika reippaasti jännitti esitys, mutta kaikki meni nappiin ja vielä kenraalissa hukassa olleet energiat löytyivät jostain. Nappiin meni siis.

Aika ihmeellistä puuhaa sirkuksen käsikirjoittaminen kyllä on, kun esitys elää niin paljon esiintyjien ja harjoitusten mukana. Suunnitteluvaiheessa teksti meni uusiksi aina, kun saatiin tietää, että nyt saadaan joku uusi tyyppi, jonka erikoisuus on sohva-akrobatia tai tulijonglööraus. Harjoitusvaiheessa yksittäiset kohtaukset saattoivat kehittyä täysin eri suuntaan kuin oli tarkoitus, jolloin niitä piti muokata ja siirrellä vielä myöhäisessäkin vaiheessa.

Teatterissa olen tottunut siihen, että työni loppuu, kun harkat alkaa. Mutta nyt istuin vähintään kerran viikossa katsomossa esittämässä muokkauksia, siirtoja, poistoja ja lisäyksiä. Jos teatterissa esiintyjien tehtävä on toteuttaa käsikirjoitus, niin sirkuksessa käsikirjoituksen tehtävä on auttaa esiintyjiä toteuttamaan itseään. Mutta silti pitäisi tulla toimiva ja draamallinen kokonaisuus!

Perinteisessä sirkuksessahan ei yleensä ole minkäänlaista varsinaista käsikirjoitusta, vaan homma koostuu peräkkäisistä numeroista. Voi olla, että tirehtööri välillä koettaa keksiä jotain aasinsiltoja spiikkeihinsä, mutta paino on nimenomaan numeroilla. Uusi sirkus (kuten Talvisirkus Valo) pyrkii tekemään myös itse esityksistä kokonaisuuksia. Yleensä tämä tehdään niin, että esityksissä on selkeä teema (vaikka lomamatka tai kuolema tai, kuten nyt, valo). Teema itsessään ei vielä takaa kantavaa kokonaisuutta, jossa on alku, keskikohta ja loppu, samastuttavia hahmoja ja tarina. Niiden saamiseksi Hurjaruuthissa nyt ensimmäistä kertaa koetettiin käsikirjoittajan kanssa toimimista ja mielestäni niitä saatiinkin.

Melkein koko vuoden kestäneen urakan jälkeen on kivaa lukea, että ainakin Hesarin arvostelija piti yritystämme onnistuneena.

Esitykset jatkuvat loppiaiseen asti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: