h1

Suomi vs Nokia

2 helmikuun, 2009

Taistelu Lex Nokiaa eli Urkintalakia vastaan kiihtyy, eikä yhtään liian aikaisin. Hallituksen lakiesitys antaisi firmoille, kouluille, taloyhtiöille ja jopa päiväkodeille oikeuden seurata työntekijöiden, opiskelijoiden, asukkaiden ja lasten sähköpostin tunnistetietoja siinä pelossa, että he saattavat vuotaa liikesalaisuuksia kilpailijoille. Jokainen on siis syyllinen, kunnes toisin todistetaan.

Lakiesitys on täysin perustuslain vastainen, siitä ovat samaa mieltä kaikki asiantuntijat. Valitettavasti asiasta ei päätä asiantuntijoiden tukema perustuslakituomioistuin (jollaista maassamme ei ole), vaan perustuslakivaliokunta, eli käytännössä hallituspuolueiden kansanedustajat.

Lakiesitys ei myöskään todellisuudessa mitenkään estäisi tai vähentäisi liikesalaisuuksien vuotamista. Koska tahansa kuka tahansa Nokian työntekijä voi vaikka printata tarvittavat tiedot ja luovuttaa ne Ericssonin työntekijälle kahvilassa. Tai lähettää tiedot jostain toisesta sähköpostiosoitteesta.

On vaikea nähdä, mikä motivaatio Nokialla todella on tämän lain häikäilemättömään lobbaamiseen, paitsi se, että joku organisaatiossa haluaa vaikuttaa siltä, että tekee kaikkensa estääkseen teollisuusvakoilun. Samalla Suomen kansalaisten perusoikeudet heitetään likaveden mukana viemäriin.

Miksi hallitus on valmis hyväksymään tämän? Koska Nokia uhkaa muuten lähtevänsä Suomesta, ja vievänsä 1,3 miljardin yhteisöverotulot ja 16000 työpaikkaa maasta. Ei ole muuta vaihtoehtoa, on pakko luopua perustuslaista ja antaa Nokialle enemmän valtuuksia kuin poliisille. Mitähän valtuuksia he seuraavaksi vaativat ja saavat? Ja pitäisikö kansalaisille myöntää oikeus valvoa kansanedustajien sähköpostia?

Hallitus on salaillut lakiesitystä, eikä suostu juuri kommentoimaan. Vihreiden Jyrki Kasvi kritisoi esitystä, mutta puolueen ministereistä toinen tukee sitä. Vasemmistoliitto ja muut oppositiopuolueet tietysti vastustavat Lex Nokiaa, mutta ellei hallitusrintama petä, perustuslaki muuttuu triviaaliksi jäänteksi sivistyneemmältä ajalta. (Perustuslain ohittamiseen tarvitaan 5/6 enemmistö eduskunnassa, mutta perustuslakivaliokunta on päättänyt, että nyt riittää normaali enemmistö, vaikka puolueettomat asiantuntijalausunnot ovat täysin toista mieltä.)

Kansalaisoikeusaktivistit ovat ryhtyneet masinoimaan vastakamppanjaa, ja siihen voi vielä osallistua. Jo kuvatut kolme mainosta löytyvät täältä, täältä ja täältä. Ne esitetään televisiossa ja sehän ei ole ilmaista. Rahaa lahjoittivat yksittäiset ihmiset, jotka haluavat suojella kansalaisoikeuksiaan.

Erityisen yllättävää on kuitenkin se, että SanomaWSOY-korporaation ja ”yhteiskuntajärjestyksen” äänitorvi Helsingin Sanomat julkaisi kahden sivun taustoittavan raportin Lex Nokiasta ja asettui siis avoimesti rintamaan sekä hallitusta että Nokiaa vastaan. Niin sitä pitää!

Liittykää mukaan taisteluun!

Muissa blogeissa:
Burger’s Notes
Piraattipuolue
Beyond the Iron Sky
Urkintalaki-blogi
Paavo Arhinmäen blogi

One comment

  1. ”Vasemmistoliitto ja muut oppositiopuolueet tietysti vastustavat Lex Nokiaa”

    Tietysti? Muistanko vallan väärin, että perustuslakivaliokunta päätti yksimielisesti (vastoin asiantuntijoiden lausuntoja), että lakiesitys ei riko perustuslakia eikä siten edellytä perustuslain säätämisjärjestystä?

    Valiokunnassa on oppositiosta neljä demaria, yksi kristillinen ja yksi vasemmistoliittolainen (Veijo Puhjo).Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: