h1

Merirosvojen mailla

helmikuu 18, 2009

Olen tänään yksin toimistolla, kun meillä on jonkinlainen vapaapäivä. Eli kirjoitan kaikkia niitä suomenkielisiä juttuja, mitkä on nyt jääneet Dollplayn jalkoihin.

Huudatin First We Take Manhattania ja tuuletin samaan aikaan käytävän ovi auki. Maahanmuuttajataustainen siivoojajäbä tuli ovelle huutelemaan, että: ”Exkyys mii huu is singing? I vill download it!” Annoin Leonard Cohenin ja kappaleen nimen lapulla.

Tavallaan siis autoin mahdollisen tekijänoikeusrikoksen toteuttamisessa. Samasta syytettiin myös tiedostonsiirtoa edesauttavaa The Pirate Baytä maanantaina Tukholmassa alkaneessa oikeudenkäynnissä. Asialla oli joukko amerikkalaisia media-alan suuryhtiöitä, jotka taistelevat laittoman kopioinnin tuulimyllyjä vastaan.

Heti tiistaina syyttäjä kuitenkin joutui perumaan syytteen avunannosta tekijänoikeusrikokseen, sillä ketään ei voi tuomita avunannosta rikokseen, jos ensin rikosta ei ole näytetty toteen ja siitä syytettyjä tuomittu. Vielä on jäljellä syyte bittorrent-tiedostojen jakamisesta, joskin se on aivan yhtä laillista kuin kappaleen nimen antaminen lapulla mahdolliselle piraatille.

Suomessa tiedostojensiirrosta ei ole käyty mitään laajamittaista yhteiskunnallista keskustelua, mutta Ruotsissa tilanne on toinen. Kaikki poliittiset nuorisojärjestöt kannattavat omaan käyttöön tapahtuvan latailun laillistamista. Suomessa varmaankin piraatit tuomitseva laki valmistellaan hiljaisuuden vallitessa ja yritetään Sony BMG:n ja tovereiden lobbaamana ujuttaa läpi, kun eduskunnassa on hiljaista. Ainakin, mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa.

*

On ollut kiinnostavaa tuntea välillä olevansa ”etnistä” vähemmistöä. Läheisessä kauppahallissa Hötorgetilla on turkkilaisten ja kreikkalaisten sun muiden ständien seassa myös pieni suomalainen ruokakauppa. Sieltä saa HK:n blåta ja maksalaatikkoa, ja kasvissyöjänä voin hakea sieltä karjalanpiirakoita ja salmiakkia. Kivaa!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: