h1

Kuka hyötyy Lex Nokiasta?

5 maaliskuun, 2009

Läpihän se Lex Nokia meni. Vaikka vasemmisto äänestikin vastaan, ei tästä hyvä maku jäänyt suuhun. Eikä yhdenkään hallituspuolueen imago nettisukupolven silmissä parantunut. Vihreisiin varmaan pilkka pahimmin osuu, koska heidät on mielletty nuorten ja skarppien kaupunkilaisten puolueeksi, jonka nimenomaan oletettaisiin vastustavan tällaista asiaa.

Usein uuteen teknologiaan tai arvoliberaaliuteen liittyvät kysymykset ovat enemmän sukupolvi- kuin puoluekysymyksiä. Tässä tapauksessa tämä tuntuu pätevän enemmän kansalaismielipiteeseen kuin eduskuntaan. Suomen kansa oli tätä lakia vastaan ja äänekkäimmin sitä vastustivat puolueiden opiskelija- ja nuorisojärjestöt sekä Piraattipuolueen ja EFFI:n kaltaiset netin sananvapautta kannattavat tahot. Kaikki poliittiset opiskelijajärjestöt teilasivat Lex Nokian ja nuorisojärjestöistäkin kaikki paitsi Keskustanuoret.

Eduskunnassa vanhatkin opposition gubet panostivat urkintalain vastustamiseen, kun taas nuoretkin porvariparlamentaarikot ja -ministerit puolustivat sitä. Porvaripuolueiden riveistä vain muutama erityisen nettinäppärä vihreä edustaja sai luvan näennäisprotestoida lakia.

Vihreät ovat paljon tuskailleet, miten sanoissa vastustavat lakia, mutta kuitenkin teoissa joutuvat puolustamaan sitä. En epäile heidän tunteitaan. Mutta miksi RKP, Kokoomus, Keskusta ja Keskustanuoret niin innokkaasti halusivat ajaa tämän läpi? Ainoa ilmeinen niin sanottu hyöty on, että se kumoaa aiemman lain typeryydet, mutta laittaa päälle koko listan uusia typeryyksiä. Miksi niitä ei voinut poistaa?

Ei pitäisi laittaa pahansuopuuden piikkiin mitään, minkä voi perustella silkalla tyhmyydellä. Kansanedustajiahan ei valita sivistyksen tai älykkyysosamäärän perusteella, mutta heillä on käytössään suuri joukko asiantuntijoita, virkamiehiä ja ulkopuolisia kommentaattoreita. Lakia valmistelleita byrokraatteja lukuunottamatta nämä tahot tyrmäsivät lain puutteellisena, huonosti valmisteltuna ja perustuslain vastaisena. Kyse ei siis voi olla ainakaan tiedon puutteesta.

Joku ehdottomasti halusi tämän lain läpi kaikkine aukkoineen ja sikamaisuuksineen. Tämä taho joko kuului hallitukseen tai sai hallituksen toimimaan käsikassaranaan. Mikä taho se on? Elinkeinoelämän Keskusliitto? Nokia? Bob Helsinki? Matti Vanhanen? Joku tsaarimainen valtiosihteeri?

Eivätkö porvaripuolueet ole omista haastatteluistaankaan oppineet, että uusliberalismin ja suuryhtiöiden hännystelyn aika on jo takana?

Joitain blogikirjoituksia aiheesta:
Vihreiden verkkotiedottaja Vesa Saarinen
Anna Mikkola
Ihmelapsen viimeiset hetket
Kari Haakana
Verstas
EFFI:n avoin kirje kansanedustajille

Advertisement

3 kommenttia

  1. Kuka kärsii Lex Nokiasta? Yrityssalaisuuksien vuotajat ja työaikana omia asioitaan hoitavat. Näidenkö asialla vasemmisto on?

    Lisäyksenä sanottakoon, että vastustin ehdotusta sen nykymuotoilulla, mutta en pidä sitä täysin kelvottomana tai kansalaisoikeudet kumoavana kuitenkaan. Faktaahan on, ettei laki kuitenkaan oikeuta työnantajaa lukemaan sähköposteja ja tunnistetietojekin seuraus edellyttää ilmoittamista viranomaisille.


  2. Humps! Hyvä kirjoitus, mutta arvostaisin, jos meikäpoikkista ei tituleerattaisi duunitittelini kautta silloin kun yksityishenkilönä kirjoittelen!

    Ja jos/kun duunin puolesta jotakin teen, silloinkin olen verkko_tuottaja_, en suinkaan tiedottaja. 😉


  3. Zackelle tiedoksi, että Lex Nokiasta eivät kärsi vain työajallaan mesettävät työntekijät, vaan laki koskee myös yliopistoja, virastoja, KIRJASTOJA ja sellaisia TALOYHTIÖITÄ, joilla on oma verkko. Toisin sanoen jos satut asumaan vaikkapa opiskelija-asuntosäätiössä, ei käytännössä ole mahdollista käyttää verkkoa, jota ei voitaisi valvoa, kun kirjastoonkaan ei voi mennä ja yliopistokin on poissa laskuista.

    http://www.effi.org/lexnokia-faq.htmlVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: