h1

Nukketeatteri liikaa Turun poliisille

16 toukokuun, 2009

Vapaan kulttuurin festivaali oli tulossa jälleen Turkuun täksi viikonlopuksi. Poliisi pidätti esiintyjät ja järjestyjät.

poliisit_turkuFestivaalin idea on, että kulttuurielämää äärimmäisen tiukille ajavassa Turussa olisi tarjolla myös omaehtoista ja maksutonta kulttuuritoimintaa. Tämän vuoden ohjelma pitää sisällään rokkikeikkoja, nukketeatteria, käsityöpajoja, animaationäytöksiä ja kaikenlaista muuta.

Poliisi oli kuitenkin hyökännyt sisään kesken nukketeatteriesityksen, pidättänyt nukketaiteilijan, järjestäjät, yleisöä. Ei ole tiedossa, pidätettiinkö kaikki yleisössä olleet vai päästettiinkö jotkut kävelemään. Syynä ilmeisesti oli ollut huviluvan puute tai joku vastaava mitätön syyte.

Turun kaupungin virkamiehet ja poliitikot jostain syystä tekevät parhaansa ajaakseen kulttuuria ahtaalle. Eikä vain hippien ja talonvaltaajien taidetta vaan jopa kaupungin omia kulttuurilaitoksia, kuten kaupunginteatteria, kaupunginmuseota ja kaupunginorkesteria. Kulttuurin valtionosuuksia on leikattu, koska Turku on kanavoinut niitä kaikenlaisiin omiin tienpäällystysproggiksiinsa sen sijaan, että kaikkien muiden Suomen kuntien lailla käyttäisi rahat siihen, mihin ne on tarkoitettu. Siitä sitten kulttuuripääkaupungiksi.

Viimeksi Vapaan kulttuurin festivaali pidettiin viime vuoden huhtikuussa ja olin silloin itsekin paikalla esittämässä runoja. Meininki oli erittäin positiivinen ja kiinnostava, ja yleisöä oli varsinkin iltaa kohden runsaasti. En heti hahmota, ketä tapahtuma olisi voinut haitata.

2 kommenttia

 1. Otan aluksi kantaa yhteen lauseeseen: ”En heti hahmota, ketä tapahtuma olisi voinut haitata.”

  Katsotaanpa mitä asuttamamme valtion laki sanoo:
  http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1990/19900769

  ”Joka luvattomasti […]
  3) ottaa haltuunsa toisen hallinnassa olevaa maata taikka rakennuksen tai sen osan
  on tuomittava, jollei teosta ole muualla laissa säädetty ankarampaa rangaistusta, hallinnan loukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.”

  Tästä tässä on kyse. Turun kaupungin tai sen kiinteistölaitoksen ei tarvitse pohtia sitä, onko ammattimaiselle nukketeatterille, vaihtoehtoiselle taiteelle, puolalaiselle mahonkikaappilarppaamiselle tai ilmacurlingille tarjottu riittävästi tiloja. Yksinkertainen ”rikotte lakia, pyydän teitä poistumaan, jos ette poistu, poistavat poliisit teidät”-ajatusmalli riittää.

  Kiinteistön omistajalla on täysi oikeus ”kokea haittaa” kyseisessä tilanteessa ja pyytää virkavaltaa lopettamaan käynnissä oleva hallinnan loukkaus [Rikoslain 28 luku, 11 pykälä; ei huviluvan puute kuten hatustasi heitit]

  Viikonlopun mittaiseen vaihtoehtoisen taiteen tapahtumaan olisi löytynyt Turusta useita tiloja (Sotku, Osakunnat tai Manilla vaikkapa hatustani heittäen), mutta ne olisi toki kuulunut vuokrata tai anoa niihin vaikkapa ilmainen käyttöoikeus.


 2. Ylipäätänsä on vähän yhyy järjestäjiltä toteuttaa tietoisesti tapahtuma lain kirjainta vastaan ja sit itkeä, kun sitä kohdellaan kuin semmoista.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: