h1

Ropecon-ohjelmaa #2, omat valinnat

29 heinäkuun, 2009

Ropeconin (31.7.-2.8.2009 Espoon Dipolissa) ohjelmasta oli todella vaikea poimia ohjelmapolkua, joka vastaisi parhaiten omia kiinnostuksiani. Rituaalit vai historia? Historia vai salaliitot? Omakustanteet vai pelidemotus? Keikka vai työpaja?

Menen häihin lauantai-illaksi ja sunnuntaina ajattelin pöytäroolipelata. Mutta tällaisessa ohjelmassa varmaan viettäisin aikaani, jos en menisi, enkä pelaisi (enkä söisi, enkä roudaisi oman ohjelmani varusteita, enkä harhautuisi juttelemaan kenenkään kanssa, enkä…).

E.N.O.C. – okkulttitoimintaroolipeli Ironspinen tapaan
Pe 17.00 –  Pe 18.00, Auditorio Esitelmä
Järjestäjä: Miska Fredman
E.N.O.C.-roolipelin yhdessä kehkeilleet Miska Fredman (Heimot) ja Samuli Ahokas kertovat erittäin salaista tietoa pelin sääntöjen ja maailman suunnitteluperusteista. Esitelmässä käsitellään myös Ready-to-Play -roolipelikonseptia, jota on kutsuttu myös roolipelien pikaruuaksi. E.N.O.C. on ensimmäinen Ironspinen julkaisema Ready-to-Play-roolipeli.

Merten rakit – Hounds of the Sea
Pe 19.00 –  Pe 20.00, Sali 25 Esitelmä
Järjestäjä: Jukka Sorsa, Ville Takanen
Myrrysmiehet esittelevät uusimman pelinsä Hounds of the Sean. Mitä ovat Merten rakit? Tekijät kertovat suolan ja hien täyttämistä seikkailuistaan ulkomaisissa painotaloissa sekä kertovat pelin tekemisen vaaroista maakravuille. Eikä ole syytä unohtaa rommia. Kuka on Barnacles Punainen? Entä mitä tekemistä Hollywoodin merirosvoelokuvilla on suomalaisen roolipelin kanssa?

“Anna miun paremman laulaa, tukevamman tuiskutella!”
Pe 20.00 –  Pe 20.30, Ulkona Muu ohjelma
Järjestäjä: Rita Jailo, Elina Norros, Hanna Tarnanen, Maija Auramies, Maria Huopalainen, Tuija Suihkonen
Kuokkavieraat laulavat suomalais-ugrilaista kansanmusiikkia laidasta laitaan: inkeriläisiä röntysköitä, pohjalaisia rekilauluja, mordvalaisia melodioita… Vaikutteita on haettu myös skandinaavisesta lauluperinteestä, kuten ruotsalaisista polskista ja norjalaisista kansansävelmistä. Perinteisten laulujen lisäksi Kuokkavieraat esittävät modernia kansanmusiikkia. Hetkittäin Kuokkavieraiden laulu yltyy improvisoiduksi ääni-ilotteluksi. Juhlaoven tuntumassa.

Baba Jagasta Ilja Muromalaiseen – kurkistus venäläisen kansanperinteen maailmaan
Pe 20.00 –  Pe 22.00, Klondyke Esitelmä
Järjestäjä: Valeri Saltikoff
Keitä olivat bogatyrit? Miten Kuolemattoman Kasshein saa nitistettyä? Yleisesitys venäläisen kansanperinteen maailmasta, tarinoista ja uskomuksista. Erityisroolissa bylinat, venäläisten eeppiset sankaritarinat.

Sysikuu soittaa
Pe 22.00 –  Pe 23.00, Ulkona Muu ohjelma
La 16.00 –  La 17.00, Ulkona Muu ohjelma
Järjestäjä: Pekka Hänninen, Mikko Mänttäri, Matti Paalanen, Antti Kanner
Fiktiivinen rock-bändi Sysikuu heittää kaksi akustista settiä Ropeconissa. Sysikuu on Neonhämärä-kaupunkipelisarjan neljän peikkohahmon bändi, joka lähti välittömästi luojiensa lapasista. Alunperin normaaleiksi larppihahmoiksi kirjoitettu yhtye on nyt paisunut pelaajien vapaa-aikaa ryöstäväksi produktioksi, joka on kovaa vauhtia menossa kohti ensimmäistä isompaa keikkaansa. Pelaajat vastailevat setin jälkeen kysymyksiin pelistä ja bändistä. Juhlaoven tuntumassa.

Role-playing and Rituals
Pe 22.00 –  La 00.00, Sali 26 Esitelmä Englanninkielinen
Järjestäjä: JiiTuomas Harviainen
An academic lecture on what is currently actually known about the similarities between role-playing and ritual. Based on two forthcoming research articles by J. Tuomas Harviainen and Andreas Lieberoth.

Jinnit, ghoulit ja sielujen kaivo – katsaus arabialais-islamilaiseen mytologiaan
La 10.00 –  La 12.00, Sali 26 Esitelmä
Järjestäjä: Päivi Miettunen
Useissa roolipeleissä yhdistellään eri kulttuurien myyttejä sulavasti toisiinsa. Monenlaiset mytologiset olennot tulevat pelikirjojen sivuilla tutuiksi, mutta samalla niiden alkuperä saattaa jäädä hämärän peittoon. Tällä luennolla perehdytään tarkemmin arabialais-islamilaisen kulttuuritradition myytteihin ja tarkastellaan joitakin monille tuttuja olentoja, käsitteitä ja ilmiöitä niiden omassa ympäristössä.

Atelieri O. Haapala
La 12.00 –  La 20.00, Käpyaula Muu ohjelma
Järjestäjä: Saara Salmi, Marco Melander
Atelieri O. Haapala on kabinettikuvaukseen erikoistunut uusviktoriaaninen muotokuvausstudio, jonka johtohahmot Onyxei Haapala sekä Helmut Schweinstein kiertävät erilaisissa tapahtumissa ihmisiä kuvaten. Atelierilla on mukanaan käsinmaalattu maisematausta, rekvisiittaa, sekä 1800-luvun mallin mukaan valmistettu Signe-kamera, joka on tuunattu ottamaan digikuvia. Taideprojektin takana ovat valokuvaajat Saara Salmi ja Marco Melander, ja se huipentuu näyttelyyn Suomen Valokuvataiteen museolla 2010.

Edu-larp – A challenge
La 14.00 –  La 16.00, Auditorio Esitelmä Englanninkielinen
Järjestäjä: Malik Hyltoft
What are the challenges of putting together education and larp? Is it only fun and games or hard work? What is required from the teachers? What about the students? What are they like? Do the kids actually learn the stuff they are supposed to? What are the pros and cons? Come and listen to Malik Hyltoft when he speaks and debates about the one thing he knows best: roleplaying and teaching in the same package.

Gaala
La 18.00 –  La 19.00, Sali 1 Muu ohjelma
Järjestäjä: Ines Lukkanen
Gaala tulee ja mykistää myös 2009! Myytit ja salaisuudet vuotavat täten myös Ropeconin elämää suurempaan Gaalaan, jossa tullaan näkemään viime vuoden liveroolipelien asustuksen visuaalista ilotulitusta esittelevän pukunäytöksen ohella myös kansalliseepoksemme liian harvoin tunnustusta saaneen tähden, Sammon tarina musiikki- ja tanssiproduktiona.

Loitsulaulutyöpaja: Lovimatka
La 20.00 –  La 22.00, JMT 3A Pelitila Työpaja
Järjestäjä: Riikka Hänninen
Tutustumme kalevalaisen loitsun aineksiin, sepitämme tarvittavia loitsuja ja kokoamme kaiken rituaaliksi, jossa kylän väki saattelee samaania matkalle laulullaan. Emme keskity niinkään rituaalin visuaaliseen puoleen vaan lauluun ja loitsuihin. Laulu on pääasiassa yhteislaulua. Omia (samaani)rumpuja yms. voi ottaa mukaan. Ei ennakkoilmoittautumista.

Primitiiviasepaja: Vipukeihäs
Su 10.00 –  Su 13.00, JMT 3A Pelitila Työpaja
Su 13.00 –  Su 16.00, JMT 3A Pelitila Työpaja
Järjestäjä: Joonas Kekoni
Vipukeihäs on hyvin vanha ase, jossa on kaksi osaa, heitin ja keihäs. Heitin toimii ”jatkokätenä”. Keihäs on nuolen kaltainen, mutta sitä huomattavasti pidempi projektiili. Heittovipu antaa heitolle ylimääräistä voimaa. Tätä kuvaa hyvin suomen ennätys pituusheitossa: 229m. Ennakkoilmoittatuminen.

Silk Road: More than Camels and Caravans
Su 12.00 –  Su 13.00, Auditorio Esitelmä Englanninkielinen
Järjestäjä: Suzi Yee
Debunk the myths and uncover the secrets of what makes great overland trade routes like the Silk Road so seminal to our world and created worlds. Discover how they form, how they impact the surrounding cultural landscape, and why they are such a pervasive presence in roleplaying worlds.

Ristisiitoksia – roolipelit muiden tekijöiden kourissa
Su 13.00 –  Su 15.00, Klondyke Paneeli
Järjestäjä: Pekko Koskinen, Aarni Korpela, Johanna MacDonald, Lauri Kontula
Miten perinteisempien taiteiden tekijät näkevät roolipelit ja niiden mahdollisuudet? Mitä annettavaa heillä on roolipeleille? Ja mitä roolipelaajat haluaisivat kysyä taiteiden suunnalta? Keskustelussa joukko tekijöitä jotka ovat soveltaneet roolipelejä, varsinkin larppeja, tavalla tai toisella: Lauri Kontula (ohjaaja: Super-Helsinki) Johanna MacDonald ja Aarni Korpela (ohjaajat: Walkabout, pelaaja-näyttelijät: Suuri koneisto 2). Vetäjänä Pekko Koskinen (pelillinen ohjaaja: Kadonnut kaupunki).

Kunniavieraspaneeli
Su 16.00 –  Su 17.00, Auditorio Paneeli Englanninkielinen
Järjestäjä: Henri Hakkarainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: