h1

Pyykkimuisto

tammikuu 8, 2010

Kymmenen vuotta sitten asuin yksiössä Kupittaankadulla Turussa. Siellä oli valtavat kellarikompleksit, joihin kuului pyörävarasto, kanahäkkivarastot, saunatilat sekä tietenkin valtaisa pyykki- ja kuivaustupa. Kuulin hiljattain erittäin byrokraattisesta polettisysteemistä jossain toisessa pyykkituvassa, mutta Kupittaankadulla vaatteiden peseminen perustui täysin luottamukseen.

Seinässä oli lista, johon merkattiin että koska on pyykännyt ja sitten siitä tuli lasku kotiin. Muistaakseni viisi markkaa per koneellinen. Pyykkikone käynnistyi vivusta vääntämällä. Tämän kummempaa valvontaa ei ollut.

Ainoana ongelmana oli, että kellarissa olevaa pyykkikonetta ei ykköskerroksen asukkaiden suojelemiseksi saanut käyttää klo 21 jälkeen, mutta itse olisin tietysti pessyt pyykkiä aina juurikin illalla. Koska asuin ekassa kerroksessa, päätin suoda itselleni luvan myöhäispyykkiin. En kuitenkaan halunnut jäädä kiinni huoltoyhtiölle, joten ovelasti merkkasin itseni muutamaa tuntia aikaisemmalle tyhjälle kohdalle, ettei tulisi sanomista. Eli jos 19-21 välillä kukaan ei ollut pessyt pyykkiä, niin merkkasin oman 21-22 pyykkini kohtaan 19-20. Nerokasta! (Tai niin luulin.)

Kerran tulin yhdentoista jälkeen hakemassa pyykkejä koneestani, mutta ne olikin nostettu viereiselle mattolauteelle ja koneessa oli jonkun toisen pyykit. Märkien vaatteideni päällä oli lappu, jossa luki: ”Jos kerran itsekin pyykkäät täällä ilmaiseksi, niin voisit vaivautua hakemaan pyykkisi ajallaan. T. Toinen salapyykkäri.”

(Tarpeetonta sanoakaan, mutta myös pyykkien kuivaus tapahtui isossa kuivaussalissa, josta aina välillä katoili sattumanvaraisia vaatteita. Ei hienoimpia kylläkään.)

Ja hyvät lukijat, tämä tarina on tosi! En ole miettinyt olisiko se allegoria jostain ajankohtaisesta aiheesta, mutta varmaankin on.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: