h1

Ydin-lehdessä tekijänoikeuksista

24 toukokuun, 2010

Uusi Ydin-lehti on ilmestynyt ja sen mukana esseeni Tekijänoikeus vai tekijän oikeus?

Kirjoitan tekijänoikeusjärjestelmän puutteista ja uudistamisentarpeesta, ja pohdin mikä olisi oikeudenmukaista. Katariina Sourin Hesarin sunnuntaidebatissa viikko sitten ilmestyneen mutuilun jälkeen keskustelu onkin taas herännyt. Hankkikaahan siis uusi Ydin tai lukekaa juttu  Näköislehdestä.

Suosittelen juttua varsinkin piraattisymppaajille, sillä käsittelen siinä myös Jokapiraatinoikeutta:

Sanottakoon heti, että niin paljon kuin kaupalliset mediat Piraattipuoluetta dissaavatkin, heillä on erittäin paljon hyviä ajatuksia ja kirjassa esitelty päämäärä on mahtava. En ymmärrä, miksi J. K. Rowlingin pitää edelleen saada rojalteja, kun Harry Potterista on tullut käytännössä ihmiskunnan yhteistä kulttuuriperintöä, ja Rowling on maailman rikkaimpia naisia.

Mutta meille, jotka emme vielä ole Rowlingin asemassa Jokapiraatinoikeus ei lupaa kovin ruusuista tulevaisuutta. Oikeastaan kysymys taiteilijan toimeentulosta ohitetaan pelkällä retoriikalla, eikä itse asiaan paneuduta lainkaan.

5 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen artikkeli, ja useita hyviä pointteja. En tosin ymmärrä Uuno Turhapuro -elokuvien dissaamista varsinkaan vasemmistoon itsensä liittävältä kirjoittajalta: eikö kansankomedia voi olla taidetta?


 2. Näköislehti olisi vaatinut Flashin asentamista, joten jäi lukematta. Palataan asiaan, jos jossain vaiheessa julkaiset koko kirjoituksen esim. tässä blogissa.


 3. Facebookissa ja Uuden Suomen blogissani heräsi tärkeä kysymys: Jos valtio rahoittaa kulttuuria, niin rahoittaisiko se itseään kritisoivaa kulttuuria? Tuleeko kulttuurista (viihteestä, taiteesta ja tiedonvälityksestä) automaattisesti valtaapitäviä myötäilevää?

  Mielestäni nykymallissa on enemmänkin havaittavissa, että kaupallisesti rahoitettu kulttuuri (varsinkin mainosrahoitteiset tv-ohjelmat) ovat hampaattomia ja julkisin varoin rahoitettu (esimerkiksi suuri osa teattereista) on kriittisiä ja joskus anarkistisiakin. Tästähän syntyy aina näitä miniskandaaleita: ”Miten on mahdollista, että minun rahoillani tuetaan niin sanottua taidetta jossa tuhotaan Tarja Halosen kuva?”

  Aivan helposti vaakakuppi voi toki heilahtaa toiseenkin suuntaan, ja niinhän asia olikin vielä muutama vuosikymmen sitten: kun valtio oli vahva ja bisnes sille alisteista, oli kaupallinen taide (kuten pop-musiikki) sitä undergroundia joka saattoi vaikkapa Kekkosta tai Reporadiota.

  En pysty tarjoamaan mitään valmiita vastauksia tähän, mutta uskon, että markkinalähtöinen kulttuuri jossa suositusta maksetaan, ei kannusta kriittiseen ajatteluun vaan nimenomaan populismiin. On siis oltava mekanismeja myös sille, että maksetaan myös epäsuositusta. Julkinen rahoitus on yksi vaihtoehto, erilaiset kansalaisjärjestöt toinen, taiteilijan omaan piikkiinsä tekeminen on valitettavan yleinen malli, mitähän muita olisi?


 4. Hyvä huomio, olen kanssasi samaa mieltä, sekä siitä ettei valtion rahoitus automaattisesti tarkoita päättäjien mielistelyä (samasta syystä pitäisi YLE rahoittaa verovaroin pelottelusta huolimatta) että siitä, että vaihtoehtoisia rahoitusmalleja pitäisi olla.

  Suoraan taiteilijoiden tukeminen on mielestäni väistämättä yksi tulevaisuuden rahoitusmuodoista. Teknisesti se pitäisi vain saada mahdollisimman helpoksi. Saa nähdä, miten suomalainen APE Payment lähtee liikkeelle. Flattr on mielestäni mielenkiintoisimpia viime aikoina ilmaantuneita yrityksiä uudistaa ajattelua, miten lukijat voisivat suoraan tukea sisällöntuottajia.


 5. […] May 2010Kirjailija Mike Pohjolan tekijänoikeusmietiskelyt, jotka ovat osittain vastauksia Jokapiraatinoikeus-pamfletille, ovat luettavissa Ydin-lehden […]Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: