h1

Turun taudin kasvot

19 joulukuun, 2012
Näkymä Brahenkadulta.

Näkymä Brahenkadulta.

Turun tauti on sitä, kun rakennusalan firmat päättävät Turun rakennuspolitiikasta, eli käytännössä repivät valtuuston ja rakennuslautakunnan siunauksella vanhat talot maan tasalle ja pistävät rumia elementtikerrostaloja tilalle. Usein tähän liittyy esimerkiksi suojeltujen puutalojen äkillinen palaminen, kaupunginvaltuutettujen yllättävät sairastumiset ennen tärkeitä kokouksia (jotta grynderihenkiset varavaltuutetut pääsevät paikalle) ja paljon sellaista.

Kirjoitin ilmiön aiemmista kauheuksista romaanissani Ihmisen poika, mutta ei pidä luulla, että Turun taudista olisi päästy.

Paljon valtaa näissä asioissa keskittyy rakennuslautakuntaan. Siellä siis puolueiden (ei kaupunkilaisten) valitsemat edustajat päättävät siitä, millaisia rakennushankkeita viedään eteenpäin. Rakennushankkeita Turussa ajavia liikkeitä ovat esimerkiksi grynderit Hartela, Palmberg ja NCC.

Demokraattisesti toimivassa kaupungissa rakennuslautakunnan jäsenillä ja rakennusfirmojen edustajilla ei tietenkään ole minkäänlaisia kytköksiä. Hallintolain  28 §:n mukaan virkamies tai luottamushenkilö on jäävi, mikäli ”hän tai hänen läheisensä avustaa taikka edustaa asianosaista” tai ”jos asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa hänelle tai hänen läheiselleen” tai ”jos hän on palvelussuhteessa tai käsiteltävään asiaan liittyvässä toimeksiantosuhteessa asianosaiseen”.

Turussa sen sijaan rakennuslautakunnan puheenjohtajana on pitkään ollut Raimo Huhtanen, jonka työpaikka oli Hartela. Mies oli siis mitä suurimmassa määrin jäävi kävelemään lähellekään kyseistä lautakuntaa.

Huhtanen ei ollut valtapuolueiden Kokoomuksen tai SDP:n mies vaan Vasemmistoliiton! Tärkeän lautakunnan puheenjohtajuus oli annettu vasemmistolle sillä ehdolla, että sen saa juuri gryndereiden luottomies Huhtanen. En tiedä, miksi tähän suostuttiin, mutta ehkä olisi kirpaissut liikaa jäädä vaille puheenjohtajuuksia.

(En myöskään tiedä, mitä asiaa Huhtasella ylipäätään oli Vasemmistoliittoon. Miehen linja on järjestelmällisesti kannattaa kaikkia rakennushankkeita riippumatta niiden yhteiskunnallisesta, kulttuurisesta tai ympäristöllisestä tuhoisuudesta. Tietenkään kaikki rakennushankkeet eivät ole ongelmallisia, mutta Huhtanen tekee puhtaasti, mitä grynderit määräävät. Kuten sivumennen sanoen tekee suuri osa myös SDP:stä ja Kokoomuksesta.)

Tällä kertaa Vasemmistoliitto ei enää suostunut saneluun eli nk. Turku-sopimukseen. Siitä neuvoteltaessa Kokoomus ilmoitti Vasemmistoliiton edustajille, että Vasemmistoliitto ei saisi yhtään lautakunnan puheenjohtajuutta, menettäisi kaupunginhallituksessakin yhden paikan. (Toisin kuin vaalitulos eli kaupunkilaisten kanta sanoisi.) Lisäksi Kokoomus ilmoitti, että Raimo Huhtasesta tulee rakennuslautakunnan puheenjohtaja.

Vasemmisto sanoi ei. Tästä rangaistukseksi puolue menetti pari lautakuntapaikkaa.

Mitä teki Kokoomus? Ehdotti Raimo Huhtasta omalla mandaatillaan rakennuslautakuntaan. Tätä, ystäväni, tätä on Turun tauti. Puoluekannalla ei ole väliä, kunhan kyselemättä ajaa grynderien asiaa. Siis yksi Kokoomuksen edustajista rakennuslautakunnassa on Vasemmistoliiton jäsen. Täysin päätöntä.

Netissä spekuloidaan, että nimitysehdotus olisi palkinto siitä, että Huhtanen (toisin kuin koko muu vasemmisto) valtuustossa äänesti 18.6.2012 Toriparkin puolesta.

Mitä voimme tehdä? Emme paljon mitään, paitsi pitää asiaa esillä ja näkyvillä. Johonkin valtapuolueiden, gryndereiden, rahamiesten ja muiden hyvien veljien kehtaaminen Turussakin loppuu. Mikäli asiaa ei taas haudata hiljaisesti.

7 kommenttia

 1. no mitä pitäisi tehdä.. jättää vanhat homeiset rakennukset paikalleen ilman kunnalistekniikkaa? ihan vittuillakseni kysyn sillä olen tehnyt tällaisista homeen raiskaamista puutaloista muutaman kuntoarvion ja halvempaa se on pistää vanha ”paskaks ja palamaan” kuin alkaa paaluttaa vanhaa+ muuttamaan perustuksia, säälihän tämä on mutta näin se vain menee… kuinka monta vanhaa puutaloa löydät hesan tai keskieuroopan suurkaupunkien lähiympäristöstä? Mainitsit tekstissäsi vain muutaman rakennusyhtiön, totuus on, näitä on aivan helvatisti enemmän (tiedän useita yksityisiä firmoja, jotka päättävät näistä asioista ns. nahkapenkeissä, sikarit kädessä konjamiinilasit kädessä) ja päättäjät eivät välttämättä liity millään tavalla rakentamiseen,
  Järjellä ajatellen tämä on ainut oikea vaihtoehto, rakentaa kerrostaloja puutalojen kustannuksella.. Politiikkaa on turha vetää tähän mukaan sen enempää sillä kyseessä on yksityiset firmat jotka näistä nettoavat ja päättäjät saavat ne rahat jotain muuta kautta kuin veroilmoitusten.. ps.. tämä ei ole mitään vasemmistopropagandaa.. olen kokoomuslainen, ja nähnyt, kuullut tätä toimintaa lähietäisyydeltä.. tiedän firmoista niinkuin suurin osa muutkin, tämä ei ole nimeltään turun tauti vaan paremminkin rikkaiden lisäomaisuuden haalimisesta…


 2. No eiköhän se ensimmäinen asia, mitä voi tehdä, olisi, että vie tuon lainvastaisen virkanimityksen oikeuteen jotenkin. Siinä sitten varmaan katottais, että ketkä on tollasen lainvastasen nimityksen takana.


 3. ” kuinka monta vanhaa puutaloa löydät hesan tai keskieuroopan suurkaupunkien lähiympäristöstä? ”

  Helsinki/alppila
  Amsterdam
  Ateena
  Tukholma
  Tässä sulle pari esimerkkiä vitun juntti missä Turu.n lisäks on vielä puutaloja


 4. Turun tauti ei ole pelkästään kaatanut puutaloja, paljon on mennyt myös hienoja kivitaloja, joita esim on paljon Helsingissä


 5. Asiat pitää tuoda julkisuuteen. Jos eivät kestä päivänvaloa, asioiden tulee muuttua. Turku ja turkulaiset ovat tosiaan liian kauan jo kärsineet tuosta rakennusliikemafian painostuksesta ja virkamiesten ja poliitikkojen hyvä veli-kerhosta. Voi olla että muuallakin on vastaavia pyrkimyksiä, mutta Turussa homma on mennyt liian pitkälle, mistä surullisia seurauksia jotka näkee joka päivä Turun keskustassa. Tuhotuista arvotaloita ovat kyllä monet olleet upeita kivitalojakin, kuten Phoenix-hotelli ja moni muu Kauppatorin ympäristön rakennus. Nyt sitten halutaan viimeistellä tuhotyö ja rakentaa torinkulmalle uusi kerrostalo sekä repiä auki itse tori jälleen kerran välittämättä kaupunkilaisten enemmistön kannasta.


 6. Moi! Toivoisin kommentoijilta asiallista kielenkäyttöä muita keskustelijoita kohtaan!

  Puutalojen lisäksi on tosiaan pantu tasaiseksi myös kivitaloja sekä muuta historiallisesti arvokasta.

  Fanaattisesti ajettu täysin tarpeeton Toriparkki on varmaan viime aikojen selkein esimerkki rakennushankkeesta, joka ei vain suostu kuolemaan.


 7. jorma, kuulisin mieluusti kokemuksistasi tämän aiheen tiimoilta! Jos et halua kirjoittaa niitä tähän blogiin, voisitko laittaa minulle sähköpostia? Osoitteeni on mikepohjola at gmail piste com.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: