h1

Puhumassa tiedosta ja oikeuksista

9 marraskuun, 2009

Olen marraskuussa parissa tapahtumassa luennoimassa ja keskustelemassa tiedosta, taiteesta, copyrighteista ja -lefteista, sekä immateriaalioikeuksista.

Ke 11.11. Harjun Nuorisotalolla klo 18-20 on tilaisuus nimeltä Kuka omistaa tiedon? Siellä minä ja eduskunnan kirjaston johtava tietoasiantuntija Päivikki Karhula puhumme. Alustan itse tietoyhteiskuntakehityksestä ja tekijänoikeuksista kulttuurin näkökulmasta. (Samana päivänä olen vielä Tampereen Pirkkalassa ysiluokkalaisten luona kirjailijavierailulla neljä tuntia, joten oma ääneni tulee tutuksi.)

Ti 24.11. Vanhan yo-talon Musiikkisalissa puolestaan on Immateriaalitalous – kapitalismin uusi muoto -kirjan julkaisutilaisuus. Kirjan ovat kirjoittaneet  YTT Ilkka Kauppinen, YTT Teppo Eskelinen, FM Hanna Kuusela ja valtiot. yo Otto Bruun. Kuulun paneeliin, joka keskustelee kirjasta ja sen aiheista.

Alla lisätietoa tapahtumista:

Kuka omistaa tiedon?

Kenelle tekijänoikeudet kuuluvat? Mikä ero on kirjastolla ja Internetillä? Onko tiedon jakaminen rikos vai kulttuurin elinehto?

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Kallion Vasemmistoliiton ja Etelä-Suomen Vasemmistonuorten järjestämässä tilaisuudessa keskiviikkona 11.11. klo 18 alkaen. Keskustelemassa kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja Mike Pohjola ja Eduskunnan kirjaston johtava tietoasiantuntija Päivikki Karhula. Kaikille avoin keskustelutilaisuus järjestetään Harjun nuorisotalolla, osoitteessa Aleksis Kiven katu 1-3. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Vasemmiston on otettava vihdoin haltuun tämä kenttä. Kyse on asioista, jotka vaikuttavat kaikkien elämään. Ei jätetä niitä oikeiston saneltaviksi!

Tilaisuuden järjestävät Kallion Vasemmistoliitto ja Etelä-Suomen Vasemmistonuoret

* *

Immateriaalitalous – kapitalismin uusin muoto -kirja julkistetaan 24.11.

Vasemmistofoorumi julkistaa toisen tutkimushankkeensa raportin 24.11. Immateriaalitalous – kapitalismin uusin muoto -kirjan ovat kirjoittaneet Otto Bruun, Teppo Eskelinen, Ilkka Kauppinen ja Hanna Kuusela. Kustantaja on Gaudeamus. Kirjan julkistamisseminaari pidetään tiistaina, 24.11. klo 15-17 Helsingissä Vanhan ylioppilastalon Musiikkisalissa (Mannerheimintie 3). Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

2000-luvulla kaupattava tavara on yhä useammin tietoa, kulttuuria, keksintöjä ja tutkimustuloksia. Puhutaan immateriaalitaloudesta, johon sisältyvä puhe esimerkiksi luovasta taloudesta, yksilöllisyydestä ja luonnon pelastavasta talouden aineettomasta käänteestä houkuttelee ajattelemaan, että talous on muuttunut ihmisystävälliseksi – joustavaksi, luovaksi ja mukavaksi. Immateriaalitalous – kapitalismin uusin muoto -kirjassa poraudutaan tällaisen puheen taakse. Siinä tarkastellaan immateriaalitalouden ja siihen liittyvien ilmiöiden taustoja.

Kirjassa tutkitaan, kuinka aineettomasta taloudesta puhutaan sekä kansallisesti että globaalisti ja mitä eri puhetavat tarkoittavat. Lisäksi pohditaan, onko immateriaalitaloudessa sittenkään kyse uudesta ilmiöstä ja onko immateriaalitalous todella aineetonta. Samalla mietitään, kuinka immateriaalitalouden politiikkaan voisi suhtautua sekä yksityisessä että julkisessa elämässä.

Kirja on Vasemmistofoorumin toisen tutkimushankkeen raportti. Hankkeessa on etsitty 2000-luvun vasemmistolaista lähestymistapaa talouden immaterialisaatioon. Keskeisiä ovat luokkasuhteet, kapitalismin laajentuminen uusille elämänalueille, kulttuurikritiikki ja monopolikapitalismin vaikutus omistusrakenteeseen. Tutkimuksessa on pyritty tuottamaan paitsi analyysia oikeudenmukaisuudesta immateriaalisen tuotannon aikakaudella, myös etsimään ulospääsyreittejä nykyisestä tilanteesta.

Kirjan on kirjoittanut tutkimusryhmä, johon kuuluvat YTT Ilkka Kauppinen, YTT Teppo Eskelinen, FM Hanna Kuusela ja valtiot. yo Otto Bruun. Kustantaja  on Gaudeamus. Hanketta on tukenut taloudellisesti Tradeka-yhtymä.

Vasemmistofoorumin ensimmäinen tutkimushanke päättyi Vasemmisto etsii työtä -kirjan julkaisuun huhtikuussa 2008. Tänä syksynä on käynnistynyt Punavihreys konkreettiseksi politiikaksi –hanke, jonka raportti julkaistaan  vuonna 2010.

Immateriaalitalous – kapitalismin uusin muoto -kirjan julkistamisseminaari järjestetään tiistaina, 24.11. klo 15-17 Helsingissä Vanhan ylioppilastalon Musiikkisalissa (Mannerheimintie 3). Tervetuloa!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: