h1

Aamulehti muistelee parasta Sotaa

15 maaliskuun, 2010

Tampereen elokuvafestivaalien päätöspäivänä Aamulehdessä oli viisi sivua urheilua ja yksi sivu kulttuuria. Ja ikään kuin se ei olisi tarpeeksi, päätoimittaja Jorma Pokkisen pääkirjoitus ”Vapaussodan, Talvisodan ja Jatkosodan” ihanuudesta.

Otsikkona oli “Talvisota torjui Vyborg Pravdan”, mikä kiteyttääkin jo aika paljon. Vasemmistolta on kielletty kaikenlainen historiallinen “mitä jos” –ajattelu ja vaadittu suorastaan kantamaan vastuuta kaikista Neuvostoliitossa tehdyistä hirmuteoista. Kokoomuslaiset lehdet sen sijaan kirjoitellevat tällaista ihmeellistä scifiä ilman että kukaan kulmakarvojaan kohottaa:

”Taistelu kannatti. Ilman vastarintaa venäjänkielinen Vyborg Pravda olisi totuuden valo Stalinin ja Neuvostoliiton kuristamassa Suomi-liittovaltiossa. Ilman taistelua koulussa ensimmäisenä kielenä olisi vuosikymmenet luettu venäjää ja puolet perheestämme ehkä eläisi muualla siirtolaisena.”

Tämä on niin halpaa retoriikkaa, että sitä pitäisi hävetä jo nettifoorumeillakin. Jos Suomi olisi hävinnyt talvisodan, olisi maailmanhistoria koko lailla erilainen kuin se on nyt, emmekä voi mitenkään ennustaa, missä tilassa maamme olisi ollut 70-luvulla saati nyt. Tässä pari esimerkkiä:

Jos Neuvostoliitto olisi vallannut Suomen, olisi Ruotsin ja Norjan ollut pakko siirtyä myöntyväisyyspolitiikkaan, eikä Natsi-Saksa olisi saanut joukkojaan Itämeren pohjoispuolelle. Normandian maihinnousun (1944) sijasta länsiliittoutuneet olisivat hyökänneet Saksasta Malmöstä Tanskan kautta vaikkapa vuonna 1941, ja voittaneet Saksan vuodessa. Toinen maailmansota olisi loppunut siihen, eikä jatkosodalle olisi ollut tarvetta. Monet saksalaiset pakenisivat Itämeren yli Suomeen ja liittyisivät maanalaiseen vastarintaliikkeen. Suomalais-saksalaiset partisaanit olisivat nousseet kapinaan vaikkapa 1960 ja voittaneet eteläiselle Tynkä-Suomelle itsenäisyyden. Neuvosto-Lappi porskuttaisi vieläkin.

Tai ehkä ei olisikaan käynyt noin. Ehkä Neuvostoliitto olisi valloittanut Suomen talvisodassa, mutta muutoin toinen maailmansota meni niin kuin meni. Terijoen hallitus olisi muuttanut Helsinkiin ja Suomen Sosialistinen Neuvostotasavalta syntynyt. Otto-Wille Kuusinen olisi hallinnut Suomea kymmenen vuotta ja pitänyt huolta suomenopetuksesta kouluissa. Stalinin kuoltua 1953 Kuusisesta olisi tullut kommunistisen puolueen uusi pääsihteeri, ja hän olisi toiminut virassa kaksikymmentä vuotta. Kuusinen olisi tuonut Neuvostoliittoon sanan-, uskonnon- ja kokoontumisenvapaudet, lopettanut etniset puhdistukset ja mielipiderikokset, aloittanut liennytyspolitiikan lännen kanssa ja keskittynyt taloudelliseen tasa-arvoon. 70-luvulla Yhdysvaltojen johtama lyhytnäköinen kapitalismi romahti lopullisesti ja kymmenessä vuodessa koko maailma oli siirtynyt arvoliberaaliin hyvinvointivaltiotyyppiseen järjestelmään.

En usko, että kumpikaan ylläolevista skenaarioista on kovin todennäköinen, mutta ne kenties osoittavat, että edes Aamulehti ei voi tietää, miten olisi käynyt, jos historiassa olisi ollut jokin valtava muutos. Joten nykypäivän ratkaisujen perustelu ”what if” –skenaarioilla on yhtä järkevää kuin vaikka horoskooppien neuvomana.

”Sodan hinta oli kallis. Menetimme läheisiä, kotimme, osan Suomesta. Menetimme paljon, mutta saimme Talvisodan hengen. Se oli ainutkertaista, senhetkistä, eikä monistaminen pääministerin toiveella onnistu. […] Riitelyn, narinan, yhteiskunnallisen rillumarein ja politiikan pokerinpeluun tilalle kaivataan nytkin selkeyttä, johtajuutta. Aika on sellainen.”

Talvisodan henki! Aivan mielettömän relevantti toive nykyajalle. Mitä se sitten tarkoittaa? Selkeyttä ja johtajuutta?

”J.K. Paasikivi oli myöntyväisyyssuunnan kannattajia, Mannerheim vastarintansa vuoksi kansakunnan ikoni.”

Mannerheim?! Olen kuvitellut, että talvisodan henkeen liittyisi jotenkin eri luokkien ja kansanryhmien yhteistyö, joka myöhemmin kanavoitui sotakorvauksiin jälleenrakentamiseen, mutta talvisodan henki olikin siis Mannerheim itse! Tietenkin juuri C. G. E. ”Talvisodan henki” Mannerheimin selkeys ja johtajuus ratkaisisi YLEn rahoituksen, lisäydinvoimalat ja poliittisen korruption!

”Itsenäisyyttä voi kunnioittaa monin tavoin. Kirjoittakaamme Vapaussota, Talvisota ja Jatkosota isolla alkukirjaimella. Se kertoo niiden merkityksen Suomelle.”

Jahas! Eli riitelyn, narinan, yhteiskunnallisen rillumarein ja politiikan pokerinpeluun rinnalle tarvitaan paitsi Talvisodan henkeä, myös Jatkosodan ja jopa ”Vapaussodan” henkeä! Aletaanko heti vetää rajoja Uralille ja liittoutua natsien kanssa? Vai muodostetaanko jokaiselle luokalle omia puolisotilaallisia joukkoja, keskitysleirejä ja lahtauslistoja? Luokkaerojen muuttuminen tietysti vaikeuttaa tilannetta, mutta olen varma, että luovan luokan konekivääri- ja performanssikomppania saa paljon asetukea sekä Leniniltä että Saksan kuninkaalta!

”Jos sota on joskus hyvä sota, Talvisota oli sellainen.”

No huh vitun huh.

Ainoa mikä tästä enää puuttuu on, että Hesarissa olisi iso artikkeli, jossa sanottaisiin, että jos Venäjä hyökkäisi nyt, ainoa tapa pelastua olisi NATOn avulla. Ei kun hetkinen, sehän oli jo viime viikolla…

(Hesarin juttuun ei löydy linkkiä, mutta Lehdessä oli oiva parodia ”Aamulehti: Eipä unohdeta juutalaisten kansanmurhan hyviä puolia”.)

Yksi kommentti

  1. Hei!
    Olisiko mahdollista jutella kanssanne? Olisin halunnut lähettää artikkelin sinulle ja samalla kysyä pari kysymystä… Voisitko ottaa yhteyttä sähköpostiini?

    Kiitos



Jätä kommentti